/



Ανάδειξη Λίμνης Παμβώτιδας: Δημιουργία χώρου πρασίνου –αναψυχής στην παραλίμνια περιοχή


Υποβλήθηκε απο τον χρήστη: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΙΩΤΕΛΛΗ

Για να κατεβάσετε το συννημένο αρχείο κάντε κλίκ ΕΔΩ!

  • : Η προτεινόμενη περιοχή χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια σαν χώρος στάθμευσης πλανοδίων, χαρακτηριζόταν από φτωχή και κακοσυντηρημένη βλάστηση, μη αναγνωρίσιμες διαδρομές εντός του χώρου, έλλειψη δραστηριοτήτων και εκτεταμένη ρύπανση (κυρίως λόγω της παράνομης στάθμευσης πλανοδίων). Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών το 2015 τοποθέτησε τσιμεντοκολόνες (όπου φύτεψε αρωματικά κυρίως φυτά της ελληνικής χλωρίδας), με σκοπό να αποτρέψει την είσοδο μηχανοκίνητων μέσων και να μειώσει τη ρύπανση του χώρου. Επίσης πραγματοποίησε εθελοντικούς καθαρισμούς και φύτεψε περίπου είκοσι δενδρύλλια λεύκας, ιτιάς και κουτσουπιάς για να ενισχυθεί η λιγοστή βλάστηση του χώρου.
  • : Η παρούσα πρόταση αφορά την ανάδειξη του τοπίου και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος με τη δημιουργία χώρου πρασίνου-αναψυχής στην παραλίμνια περιοχή (Ακτή Μιαούλη – θέση Λασπότοπος), σε έκταση περίπου 5,5 στρ. που συνορεύει ανατολικά με το Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Η βορεινή πλευρά του οικοπέδου έχει μέτωπο στη λίμνη. Στο νότο, διέρχεται ο ασφαλτόστρωτος παραλίμνιος δρόμος, ενώ δυτικά ξεκινάει ο πεζόδρομος ποδηλατόδρομος της Ακτής Μιαούλη. Η προτεινόμενη διαμόρφωση ενισχύει και διαφυλάσσει τον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής, συνδέει τον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο Ακτής Μιαούλη με το Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας και ταυτόχρονα προσδίδει νέες λειτουργίες απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των σημερινών αναγκών. Επιπλέον συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, στην αύξηση πρασίνου και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Λειτουργεί επίσης σαν μεταβατικός χώρος ενοποίησης της λίμνης με την πόλη.
  • : Κύριος σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εν λόγω χώρου και της ευρύτερης περιοχής και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία με παράλληλη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Αναλυτικότερα, η ήπια διαμόρφωση του χώρου βασιζόμενη στις αρχές του οικολογικού σχεδιασμού, με παράλληλη ενίσχυση της βλάστησης, θα αποδώσει στους πολίτες  ένα πράσινο χώρο αναψυχής, που ταυτόχρονα θα προσφέρει καταφύγιο στη βιοποικολότητα. Θα εξυπηρετεί σαν χώρος αναψυχής, ξεκούρασης ή οπτικής ανάτασης του επισκέπτη ή του διερχόμενου περιπατητή, σαν χώρος ελεύθερου παιχνιδιού των παιδιών, συνάθροισης και κοινωνικών επαφών όλων των ηλικιακών ομάδων (εφήβων, ηλικιωμένων,…) αλλά και σαν χώρος περιβαλλοντικής ενημέρωσης, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Περιλαμβάνει ζώνη περιπάτου που πλαισιώνεται από καθιστικούς χώρους, ενημερωτικές πινακίδες για την προστατευόμενη περιοχή και τη βιοποικιλότητά της, κατάλληλες φυτεύσεις. Επίσης παρατηρητήριο ορνιθοπανίδας, περίπτερο ενημέρωσης για τη βιοποικιλότητα, κατασκευές παιχνιδιού, κ.ά.   Επιμέρους στόχοι
    • Ενίσχυση της βιοποικιλότητας που επιτυγχάνεται με εκτεταμένες φυτεύσεις με αυτοφυή είδη και είδη της ελληνικής χλωρίδας αλλά και φύτευση ειδών που αποτελούν τροφή ή καταφύγιο για τη βιοποικιλότητα (πουλιά, πεταλούδες, μέλισσες). Επίσης με την τοποθέτηση φωλιών ή ταϊστρών για την ορνιθοπανίδα και τις πεταλούδες
    • Απόδοση ενός καλαίσθητου πράσινου χώρου στους κατοίκους και επισκέπτες, συμβάλλοντας στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών
    • Δημιουργία οπτικά ενιαίου χώρου με το γειτονικό πάρκο ερμηνείας οικοσυστήματος
    • Διαμόρφωση κενού χώρου με κατάλληλη πρόσβαση για όλους
    • Δημιουργία κατάλληλων χώρων στάσης-ξεκούρασης-αναψυχής
    • Επιλογή φυσικών υλικών – ξύλο, πέτρα, χαλίκι, βλάστηση, για τη διαμόρφωση του χώρου
    • Κατασκευές για ενηµέρωση-ευαισθητοποίηση σχετικά µε το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα της Προστατευόμενης περιοχής (περίπτερο ενημέρωσης-πληροφόρησης, πινακίδες, ανακύκλωση…)
    • Ευκαιρίες αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη λίμνη (πρόσβαση, θέσεις ψαρέματος)
  • : Ακτή Μιαούλη – θέση Λασπότοπος
  • : Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να αποδώσει στην τοπική κοινωνία ένα αναβαθμισμένο αισθητικά, λειτουργικά και οικολογικά υπαίθριο χώρο. Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατάλληλοι δημόσιοι υπαίθριοι χώροι (παρόχθιες περιοχές, πάρκα, πλατείες) μπορούν να δώσουν μια χωρίς κόστος διέξοδο, σε δημότες κάθε ηλικίας για αναψυχή, περίπατο, ξεκούραση, βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής τους κατάστασης, κοινωνικές επαφές, παιχνίδι των παιδιών. Πρόσθετα, η ανάκτηση της όχθης με παράλληλη δημιουργία αναβαθμισμένων πράσινων υπαίθριων χώρων, θα αποτρέψει ασύμβατες με την Προστατευόμενη Περιοχή χρήσεις.
  • : Οι απαιτούμενες εργασίες περιλαμβάνουν:
    • Καθαρισμό του χώρου και κοπή αγριόχορτων σε όλη την έκταση του πάρκου
    • Κλάδεμα δέντρων
    • Φυτεύσεις δέντρων, θάμνων και αρωματικών
    • Προμήθεια και εγκατάσταση Αρδευτικού δικτύου
    • Προμήθεια και τοποθέτηση καθιστικών
    • Δημιουργία κεντρικής διαδρομής περιπάτου μέσου πλάτους 3 μέτρων από πατημένο χώμα, για την άνετη κίνηση των επισκεπτών, αλλά και για διέλευση μηχανοκίνητου μέσου (επισκευές, συντήρηση). Στο μέσον του χωμάτινου διαδρόμου κατασκευή λιθόστρωτου μέσου πλάτος 1,50μ. με χονδρόπλακες που θα σηματοδοτεί την κύρια διαδρομή. Επίσης θα δημιουργηθεί και πρόσβαση από την κεντρική διαδρομή προς τη λίμνη.
    • Δημιουργία κατάλληλου χώρου για τοποθέτηση πινακίδων (μικρό πλάτωμα) και κατάλληλη τοποθέτηση θεματικών ενημερωτικών πινακίδων.
    • Κατασκευή περιπτέρου ενημέρωσης για τη βιοποικιλότητα
    • Κατασκευή Ξύλινου παρατηρητηρίου: Το παρατηρητήριο θα διευκολύνει το έργο της παρακολούθησης ορνιθοπανίδας και θα εμπλουτίσει τις δραστηριότητες ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας της λίμνης και του περιβάλλοντος γενικότερα. Θα περιλαμβάνει ενημερωτικές πινακίδες με χάρτη μπροστά από το παρατηρητήριο καθώς και πινακίδες εσωτερικές που θα απεικονίζουν είδη ορνιθοπανίδας που μπορούν να παρατηρήσουν οι επισκέπτες. Το ξύλινο παρατηρητήριο έχει διαστάσεις 4.40 χ 2.80μ και θα τοποθετηθεί πάνω σε ξύλινες κολόνες έδρασης τύπου ΔΕΗ.
      Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις τριάντα εννιά χιλιάδες επτακόσια επτά ευρώ και δέκα λεπτά (39.707,1€), χωρίς ΦΠΑ.  

Δείτε όλες τις προτάσεις

Posted on Μάρτιος 28, 2019 in Ιδέες & Προτάσεις

Share the Story

Back to Top
Show Buttons
Hide Buttons
Click to listen highlighted text!