/«Βατήρας τέχνης-πολιτισμού-παράδοσης»


Υποβλήθηκε απο τον χρήστη: ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΓΙΑΣ

 • : Περπατώντας κανείς κατά μήκος του παραλίμνιου μετώπου από την πλατεία Μαβίλη μέχρι πάρκο Κάτσαρη συναντά πολλά αγάλματα και έργα τέχνης, από τα οποία κάποια είναι βανδαλισμένα , άλλα έχουν «γλυτώσει» ενώ  σε όλα με δυσκολία διακρίνει ακόμη και ο πιο παρατηρητικός ποιος είναι καλλιτέχνης. Επιπλέον η λίμνη αντιμετωπίζεται ως ένα φυσικό στοιχείο για το οποίο ένας περιπατητής, ένα επισκέπτης, ένας τουρίστας δεν αντλεί καμία πληροφορία. Μετά λοιπόν από μια βόλτα στη λίμνη παρόλο που υπάρχουν τόσα έργα τέχνης, δεν φεύγει κανένας «πλουσιότερος» σε γνώσεις παρά μόνο περιορίζεται στο φυσικό κάλος της περιοχής.
 • : Η πρόταση που λέγεται «βατήρας τέχνης-πολιτισμού-παράδοσης»  υπερβατικά ορίζει την λίμνη ως μια μεγάλη «φυσική πισίνα»  με κρυμμένα μυστικά, θρύλους, παραδόσεις αλλά και  στοιχεία για την ιστορική εξέλιξη της πόλης, τους Ηπειρώτες ευεργέτες, τους  καλλιτέχνες των έργων που εκτίθενται σε σημεία της πόλης και επιχειρεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του περιπατητή του παραλίμνιου μετώπου και να τον «προσκαλέσει» να «βουτήξει» στα «ύδατα των γνώσεων, του πολιτισμού και της ιστορίας» της λίμνης Παμβώτιδας που είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορική εξέλιξη της πόλης. Η πρόταση δεν εστιάζει μόνο στη καινοτομία-πρωτοτυπία, αλλά και στην συμμετοχή των πολιτών μέσω μιας διαδραστικής επαφής με την ιστορία του τόπου: να βιώσουμε το παρόν με υπόβαθρο το παρελθόν.
 • : Η ανάδειξη της πολιτισμικής-πολιτιστικής-ιστορικής «χροιάς» του παραλίμνιου μετώπου αλλά και της πόλης των Ιωαννίνων.  Βασική προσδοκία είναι η προσέλκυση περισσότερων πολιτών και τουριστών που θα «εκπαιδεύονται» και θα έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό  μέσω της  δυνατότητας  να αντλούν πληροφορίες: - για τα έργα τέχνης και τους καλλιτέχνες που βρίσκονται κατά μήκος του παραλίμνιου  άξονα της λίμνης Παμβώτιδας, -για τις ιστορίες και τους θρύλους που είναι συνυφασμένα με την λίμνη και την ιστορική εξέλιξη της πόλης των Ιωαννίνων, -για τους Ηπειρώτες ευεργέτες και όσους διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου, -για τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφθεί στην πόλη. Επιπλέον επιδίωξη είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης των δημοτών της πόλης με τη λίμνη και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση.
 • : Στην περιοχή του «12» στο παραλίμνιο μέτωπο θα στηθούν 2 αγάλματα, ένας βατήρας, ένα φωτιζόμενο φεγγάρι και μια touch screen οθόνη. Τα αγάλματα όπως και ο βατήρας, θα κατασκευαστούν από τον σπουδαίο Ηπειρώτη γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη. Το ένα άγαλμα θα αναπαριστά έναν «παγουρά», με σαφείς αναφορές στο μύθο, που όταν καθρεφτίζονταν το φεγγάρι στη λίμνη κάποιοι προσπαθούσαν να μαζέψουν το μαγικό νερό με παγούρια. Ενώ το άλλο θα αναπαριστά έναν ψαρά, η παρουσία των οποίων διαχρονικά είναι συνυφασμένη με την λίμνη Παμβώτιδα. Ο βατήρας θα είναι κατασκευασμένος από υλικά που θα έχουν αναφορά στην αργυροτεχνία. Το φωτιζόμενο φεγγάρι που μπορεί να λειτουργεί με χρονοδιακόπτη ( θα τροφοδοτείται με ρεύμα από στύλο ηλεκτρισμού που υπάρχει ήδη στο σημείο) θα φωτίζει τα αγάλματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όλη η εγκατάσταση θα είναι ένα «installation» με σαφείς αναφορές στην ιστορία και την παράδοση της πόλης που θα κινεί την περιέργεια στον περιπατητή να κοντοσταθεί για να δει περί τινός πρόκειται. Μπροστά ακριβώς από την προτεινόμενη εγκατάσταση των αγαλμάτων θα υπάρχει η οθόνη αφής με τις εξής επιλογές στο ταμπλό: 1.ΘΡΥΛΟΙ / ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3. ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ 4. ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 5. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ / ΜΝΗΜΕΙΑ 6. ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ Κάθε πεδίο θα έχει υποεπιλογές. Ο προγραμματισμός της οθόνης αφής θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτισμού & τουριστικής προβολής της δημοτικής αρχής της πόλης. Η εγκατάσταση θα είναι προσβάσιμη σε όλους (και σε ΑΜΕΑ). Τέλος θα τοποθετηθεί κάμερα παρακολούθησης της εγκατάστασης για την ασφάλεια από πιθανόν βανδαλισμούς.
 • :
  • Κόστος υλικών μαρμαροτεχνίας, αργυροτεχνίας και εργασίας για την δημιουργία-εγκατάσταση των αγαλμάτων / 40.000 ευρώ
  • Κόστος οθόνης αφής -προγραμματισμού των πληροφοριών της / 9.500 ευρώ
  • Κόστος προβολέα-φωτοκύτταρου /200 ευρώ
  • Κόστος κάμερα ασφαλείας / 300 ευρώ
  *υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του κ. Θεόδωρου Παπαγιάννη για το προτεινόμενο έργο.

Δείτε όλες τις προτάσεις

Posted on Νοέμβριος 7, 2017 in Ιδέες & Προτάσεις

Share the Story

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.

2 Σχόλια για «Βατήρας τέχνης-πολιτισμού-παράδοσης»

 • Μέσος όρος βαθμολογία ενότητας
 • Βαθμολογία ενότητας
  (0)
Χρήστης: ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΓΙΑΣ -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Nov 07, 2017 at 4:12 PM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

Επίσης το κόστος οθόνης αφής -προγραμματισμού των πληροφοριών της 9.500 ευρώ  αλλά δεν αναγράφηκε στον ενδεικτικό προυπολογισμό και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΓΙΑΣ -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Nov 07, 2017 at 4:05 PM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

To κόστος υλικών μαρμαροτεχνίας, αργυροτεχνίας και εργασίας για την δημιουργία-εγκατάσταση των αγαλμάτων ανέρχεται στα 40.000 ευρώ αλλά δεν αναγράφηκε στον ενδεικτικό προυπολογισμό εξαιτίας λάθους πληκτρολόγησης

 

Click to listen highlighted text!

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.
Back to Top
Show Buttons
Hide Buttons
Click to listen highlighted text!