/Δημιουργία υπαίθριων σκακιέρων


Υποβλήθηκε απο τον χρήστη: Παπαχρηστος Βλασιος

 • :
  • Γηροκομείο: Μηδενική μέχρι σήμερα υποδομή. Οι παίχτες κουβαλούνε μαζί τους πιόνια και χαρτονένιες αυτοσχέδιες σκακιέρες.
  • Υπάρχουν παίκτες που μεταφέρουν και κανονικές σκακιέρες πέρα από αυτοσχέδιες. Στη παρούσα κατάσταση πολλές φορές υπάρχουν δεκάδες άτομα κοινό σε συγκεκριμένες παρτίδες του παιχνιδιού.
  • Η συνολική κατάσταση του υπό παρέμβαση τμήματος της πλατείας κρίνεται μέτρια.
 • : —Σε όλες τις πόλεις στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις γειτονικές μας χώρες στα Βαλκάνια το σκάκι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Πολλές φορές μάλιστα είναι ενταγμένο και στην εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων. Σήμερα στα Γιάννενα δραστηριοποιούνται 2 σκακιστικοί Σύλλογοι με περισσότερα από 80 ενεργά μέλη. Και οι 2 Σύλλογοι διατηρούν κλειστούς χώρους ζωντανούς και λειτουργικούς και διοργανώνουν σημαντικούς αγώνες στη πόλη. —Η παρέμβαση αφορά τη δημιουργία μιας υπαίθριας επιδαπέδιας σκακιέρας και 3 συνολικά μόνιμων επιτραπέζιων σκακιέρων, στα πρότυπα υπαίθριων σχετικών κατασκευών του εξωτερικού, στη πλατεία στο Γηροκομείο.
 • :
  • Ο στόχος είναι διπλός
  • Αφενός η ανάπτυξη και υποστήριξη ενός παιχνιδιού (και των τοπικών συλλογικοτήτων) που στη χώρα μας δεν χαίρει της δημόσιας στήριξης που χαίρει σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής και της υπόλοιπης Ευρώπης.
  • Αφετέρου η ανάδειξη και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου συνδέοντας μια υφιστάμενη δραστηριότητα που λαμβάνει ήδη χώρα στη πλατεία Γηροκομείου κυρίως από μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς από την Αλβανία με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.
  • Στόχος είναι μια διαφορετικού τύπου ανάπλαση που βάζει ως προαπαιτούμενο την διασύνδεση μιας ανθρώπινης δραστηριότητας με το δημόσιο χώρο.
  • Επιπλέον κρίνεται σημαντικό το γεγονός πως με την υλοποίηση της παρέμβασης θα δημιουργηθούν οι συνθήκες αλληλεπίδρασης της ντόπιας σκακιστικής κοινότητας των 2 σκακιστικών συλλόγων με τους θαμώνες της πλατείας μιας και θα υπάρχει η δυνατότητα και διοργάνωσης υπαίθριων τουρνουά.
  • Ταυτόχρονα υλοποιείται μια ενέργεια προς μια ομάδα πολιτών-μεταναστών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενσωμάτωση και την κοινωνική συνοχή, την ρατσιστική αντιμετώπισή τους από μέρος της κοινωνίας κ.λ.π.
 • : Το σημείο αφορά την πλατεία στο Γηροκομείο ακριβώς δίπλα από τα γραφεία επί της πλατείας του Συλλόγου της γειτονιάς. Η συγκεκριμένη πλατεία αποτελεί για πολλά χρόνια σημείο συγκέντρωσης και κοινωνικοποίησης δεκάδων συμπολιτών μας οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αλβανία, οι οποίοι συνηθίζουν να παίζουν δημόσια σκάκι σε αυτοσχέδιες χαρτονένιες σκακιέρες και έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον ανοιχτό δημόσιο χώρο. Στο χώρο αυτόν θα δημιουργηθεί μια επιδαπέδια σκακιέρα και θα τοποθετηθούν 3 μόνιμα τραπεζάκια-σκακιέρες. Η διαμορφωμένη σήμερα συνήθεια των πολιτών θέλει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι να υπάρχει και μίνι κοινό που παρακολουθεί και σχολιάζει το παίξιμο. Η πλατεία πρόκειται να διαμορφωθεί από το Δήμο και η πρόταση στηρίζει πως στην διαμόρφωση του χώρου πρέπει να ληφθεί υπόψιν η υφιστάμενη υψηλού πνευματικού επιπέδου δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στη συγκεκριμένη πλατεία.
 • : —Οι κατασκευές είναι όλες μόνιμες και μπορούν κάλλιστα να υλοποιηθούν και από το ίδιο το εργοτάξιο του Δήμου. —Για την κατασκευή της υπαίθριας σκακιέρας στο Γηροκομείο: 32 άσπρες τετράγωνες πλάκες και 32 μαύρες. Διαμόρφωση και επίστρωση σκακιέρας. —Αγορά πιονιών για τη μεγάλη σκακιέρα ενδεικτικά €400 (plastic chessSet 25’’) —3 τσιμεντένια τραπέζια με ενσωμάτωση σκακιέρας, πακτωμένα με τις καρέκλες τους. —Ενδεικτικός συνολικός προϋπολογισμός: max €2.000 —Διαθέσιμες προσφορές
 • -υπαίθριων-σκακιέρων

Δείτε όλες τις προτάσεις

Posted on Νοέμβριος 6, 2017 in Ιδέες & Προτάσεις

Share the Story

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.

3 Σχόλια για Δημιουργία υπαίθριων σκακιέρων

 • Μέσος όρος βαθμολογία ενότητας
 • Βαθμολογία ενότητας
  (5)
Χρήστης: Παπαχρηστος Βλασιος -εγγεγραμμένος σαν: ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΟΡΕΑ Nov 17, 2017 at 9:55 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους δύο σκακιστικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στη πόλη μας για την υποστήριξη της πρότασης. Ελπίζω σύντομα να δούμε παρτίδες σκάκι από τους δημότες μας στον υπαίθριο χώρο της πλατείας Γηροκομείου και να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές συλλογικότητες να διοργανώσουν και τα πρώτα υπαίθρια τουρνουά τους.

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: Άγγελος Καίσαρης -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Nov 06, 2017 at 10:52 PM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
1 0 0 0 0 0

Ευχαριστούμε τον κ. Παπαχρήστου που επικοινώνησε με τον Σύλλογό μας, Πύρρος Ιωαννίνων. Η πρότασή του μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Θα θέλαμε να δηλώσουμε την υποστήριξη μας και να σας συγχαρούμε για την ιδέα σας! Ευχόμαστε το όραμά σας να γίνει σύντομα πράξη και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε όπως μπορούμε σε αυτό.

Με εκτίμηση,
Δ.Σ. Πύρρος Ιωαννίνων

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: Athanasios Basios -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Nov 06, 2017 at 1:15 PM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
1 1 0 0 0 0

Ο κ. Παπαχρήστου επικοινώνησε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών και προφανώς η πρότασή του μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, τόσο στη λογική της, όσο και στους στόχους που θέτει. Επιπλέον, θεωρούμε καλό ανάλογες δράσεις να γίνουν και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως είναι η ίδια η κεντρική πλατεία, αλλά και ο αύλειος χώρος του Σωματείου μας στην Αγίας Μαρίνας 58, στο παλιό Κτηνιατρείο. 

Click to listen highlighted text!

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.
Back to Top
Show Buttons
Hide Buttons
Click to listen highlighted text!