/Διαχείριση αποβλήτων προϊόντων καπνού – Εγκατάσταση σταχτοδοχείων εξωτερικού χώρου


Υποβλήθηκε απο τον χρήστη: Ναπολέων Παπαγεωργίου

 • : Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες που αναφέρονται στο άρθρο του κ. Ευάγγελου Φιλόπουλου, προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ένα μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων που βρίσκεται σε δρόμους και σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, προέρχεται από προϊόντα καπνού (στριφτά τσιγάρα, πουράκια κ.α.).  Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη με περίπου 20.000 καπνιστές (βάσει των στοιχείων του Ευρωβαρομέτρου 2017) και η ύπαρξη αποβλήτων προϊόντων καπνού είναι εμφανής, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αποτσίγαρα σε παρτέρια, γλάστρες, δρόμους, πεζόδρομους, πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, τα οποία περιέχουν τοξίνες και άλλες επιβλαβείς ουσίες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων από προϊόντα καπνού, με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια εικόνα της πόλης (αισθητική, καθαριότητα), κινδύνους για την υγεία των πολιτών και αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.
 • : Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κοιν.Σ.Επ. - Ζωή Χωρίς Καπνό» συνιστά τη μόνιμη εγκατάσταση σταχτοδοχείων εξωτερικών χώρων σε όλο τον Δήμο Ιωαννιτών. Τα σταχτοδοχεία θα είναι επιδαπέδια και επιτοίχια σε περιπτώσεις που είναι προτιμότερα. Η λειτουργία τους θα είναι αποκλειστικά για αποτσίγαρα – χωρίς υποδοχή για απορρίμματα ώστε να διευκολυνθεί η συλλογή τους και να αποφευχθεί η πιθανότητα πυρκαγιάς, η οποία υπάρχει στην περίπτωση χρήσης των κλασσικών εξωτερικών κάδων ως σταχτοδοχεία. Στο εξωτερικό μέρος των συγκεκριμένων σταχτοδοχείων θα υπάρχουν - με ανεξίτηλη αναγραφή - προτροπές διακοπής του καπνίσματος και σεβασμού προς το περιβάλλον. Ενδεικτικά προτείνεται η εγκατάσταση εκατό (100) σταχτοδοχείων δημόσιων χώρων. Συστήνεται, επίσης, η πραγματοποίηση ενημερωτικών δράσεων με διανομή φυλλαδίων ευαισθητοποίησης του κοινού κατά του καπνίσματος και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, κοντά στους χώρους που θα τοποθετηθούν τα σταχτοδοχεία κατά τις πρώτες μέρες εγκατάστασης τους. Ακόμη, προτείνεται η δημιουργία ιστοσελίδας, η οποία θα ενημερώνει για τις παραπάνω δράσεις και θα προωθεί την αντικαπνιστική κουλτούρα μέσω άρθρων και άλλων κοινωνικών δράσεων. Η υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα συνάψει ο Δήμος Ιωαννιτών με την Κοιν.Σ.Επ. - Ζωή Χωρίς Καπνό, η οποία διαθέτει την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιήσει το πρόγραμμα σε κάθε του μορφή (ενημερωτικές δράσεις, ιστοσελίδα, καθαριότητα), δίνοντας έμφαση στη διακοπή του καπνίσματος και στην προστασία του περιβάλλοντος.
 • : Ο πιο ουσιαστικός τρόπος εξάλειψης του συγκεκριμένου προβλήματος και βασικός μας στόχος είναι η μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Παράλληλα, στόχος μας είναι να μειωθούν τα απόβλητα προϊόντων καπνού στους δρόμους του Δήμου μας και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως ορίζεται και στο άρθρο 18 της Σύμβασης - Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού με τίτλο "Προστασία του Περιβάλλοντος και Ατομική Υγεία". Γι' αυτό το λόγο, επιδιώκουμε την σύνδεση της μόνιμης εγκατάστασης σταχτοδοχείων εξωτερικών χώρων με αντικαπνιστική εκστρατεία:
  • Προτροπές διακοπής καπνίσματος και σεβασμού προς το περιβάλλον σε κάθε σταχτοδοχείο
  • Ανάπτυξη ευαισθητοποίησης του κοινού κατά του καπνίσματος και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος
 • : Η παρέμβαση αφορά στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννιτών. Προτείνονται ως χώροι μόνιμης εγκατάστασης των σταχτοδοχείων: • οι δημόσιοι και δημοτικοί χώροι • οι κεντρικές πλατείες • τα πάρκα και οι παιδικές χαρές • οι πεζόδρομοι • οι στάσεις αστικής συγκοινωνίας • οι εξωτερικοί χώροι αναψυχής
 • : Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση θα μειωθούν τα απόβλητα των προϊόντων καπνού στον Δήμο Ιωαννιτών και θα ευαισθητοποιηθεί το κοινό κατά του καπνίσματος και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Η δημόσια εικόνα της πόλης θα βελτιωθεί και η όψη κάθε γειτονιάς θα είναι πιο καθαρή και ασφαλής για τα παιδιά, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα δηλητηρίασης εξαιτίας της επαφής με αποτσίγαρα. Θα αποφευχθούν, επίσης, οι πιθανότητες πρόκλησης φωτιάς μέσα σε κάδους απορριμμάτων, εξαιτίας της επαφής των αποτσίγαρων με τα υπόλοιπα απορρίμματα. Ευελπιστούμε, τέλος, να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών και οι ενημερωτικές δράσεις να συμβάλλουν στην πρόληψη έναρξης του καπνίσματος.
 • : Το πιθανό συνολικό κόστος της διαχείρισης αποβλήτων προϊόντων καπνού μέσω της εγκατάστασης σταχτοδοχείων εξωτερικών χώρων και των υπολοίπων συνοδευτικών δράσεων ανέρχεται στα 10.000€, εκ των οποίων:
  • 4.000€ κόστος των σταχτοδοχείων
  • 2.000€ έξοδα εγκατάστασης
  • 1.000€ έξοδα ενημερωτικών δράσεων ευαισθητοποίησης του κοινού
  • 1.000€ έξοδα αναγραφής προτροπών διακοπής του καπνίσματος και σεβασμού προς το περιβάλλον με ανεξίτηλο τρόπο πάνω σε κάθε σταχτοδοχείο
  • 2.000€ έξοδα δημιουργίας και διαχείρισης της ιστοσελίδας
  Η πρόταση μας είναι υλοποιήσιμη, εφικτή και με μικρό οικονομικό κόστος σε σχέση με τη σημαντικότητά της και τα προβλήματα που θα επιλύσει.
 • _Αρχεία

Δείτε όλες τις προτάσεις

Posted on Μάρτιος 18, 2019 in Ιδέες & Προτάσεις

Share the Story

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.

2 Σχόλια για Διαχείριση αποβλήτων προϊόντων καπνού – Εγκατάσταση σταχτοδοχείων εξωτερικού χώρου

 • Μέσος όρος βαθμολογία ενότητας
 • Βαθμολογία ενότητας
  (5)
Χρήστης: Lydia.G -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Mar 20, 2019 at 10:07 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
1 0 0 0 0 0

Μία ιδιαίτερα πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ιδέα, η υλοποίηση της οποίας θα επιλύσει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Συγχαρητήρια στην Κοιν.Σ.Επ. - Ζωή Χωρίς Καπνό για τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες.

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: pagona.st -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Mar 20, 2019 at 9:54 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
1 0 0 0 0 0

Εξαιρετική πρόταση! Τα αποτσίγαρα στους δρόμους είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικά και άπειρα σε αριθμό. Μακάρι να υλοποιούνται τέτοιες προτάσεις.

Click to listen highlighted text!

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.
Back to Top
Show Buttons
Hide Buttons
Click to listen highlighted text!