/Εικαστικές παρεμβάσεις σε τυφλές όψεις κτηρίων


Υποβλήθηκε απο τον χρήστη: Ιάσων Πανταζής

 • : Η παρούσα κατάσταση είναι γνωστή σε όλους με τις τυφλές όψεις επί των ορίων των οικοπέδων, δηλαδή τα γκρίζα, άδεια σόκορα των πολυκατοικιών (σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής των πολεοδομικών κανονισμών) να δεσπόζουν στον αστικό ιστό σαν έτοιμοι καμβάδες για αξιοποίηση. Με την εν λόγω πρόταση θα αναβαθμιστούν τα αστικά κενά και θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές σε σημεία της πόλης που τώρα είναι παραμελημένα.  
 • : Για την επιλογή των κτηρίων πρέπει να συνυπολογίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε κτηρίου σε σχέση πάντα με τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του. Ειδικότερα, προτείνεται να ληφθούν υπόψη τυφλές όψεις σε αστικά κενά και σε κοινόχρηστους χώρους, εικαστικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της αισθητικής συνέχειας σε ανάπτυγμα δρόμου, καθώς και σε όψεις αυτόνομων κτηρίων ειδικών χρήσεων μέσα στον αστικό ιστό. Η τυφλή όψη που προτείνεται για την εν λόγω εικαστική επέμβαση θα πρέπει να είναι περίοπτη από δημόσιο χώρο ή οδό, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη οπτική της κατά μήκος του περιπάτου πεζών, αλλά και από τα διερχόμενα οχήματα και ΜΜΜ. ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ Η πρόταση αφορά σε 5-10 κτήρια με βάση τα κριτήρια που περιγράφονται παρακάτω. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ : 1. Θέση: Τα κτήρια πρέπει να βρίσκονται σε περίοπτη θέση, σε βασικούς άξονες κυκλοφορίας και σε περιοχές με χρήση επιπλέον αυτής της κατοικίας, μέσα στο όριο του πολεοδομικού κέντρου του Δήμου ή της γειτονιάς, ή σε περιοχή προτεινόμενη για ανάπλαση. 2. Ιδιοκτησιακό καθεστώς: Τα κτήρια πρέπει να ανήκουν α)στον δημόσιο ή και ευρύτερο δημόσιο τομέα (δημόσιες υπηρεσίες, κτήρια υγείας, σχολικά – εκπαιδευτικά κτήρια, πολιτιστικά κτήρια κλπ) β) Σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αιτηθούν να συμπεριληφθεί το κτίριο τους στην προτεινόμενη επέμβαση. Η οποιαδήποτε ενέργεια προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε ιδιοκτήτη. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ Κατόπιν διενέργειας σχετικού διαγωνισμού θα προκρίνονται οι καλλιτέχνες οι οποίοι θα φιλοτεχνήσουν τις αντίστοιχες όψεις. Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα συμμετέχουν φορείς της πόλης(Δήμος, Πνευματικό Κέντρο), φορείς του Πανεπιστημίου(Αρχιτεκτονική Σχολή, Σχολή Επιστημών της Τέχνης) καθώς και  πολίτες και αντιπρόσωποι δημοτικών συλλόγων.
 • : Η πρόταση αφορά σε στοχευμένες εικαστικές παρεμβάσεις αναβάθμισης σε κτήρια που βρίσκονται σε περίοπτη θέση μέσα στην πόλη, σε βασικούς άξονες κυκλοφορίας και σε περιοχές με χρήση επιπλέον αυτής της κατοικίας, μέσα στο όριο του πολεοδομικού κέντρου του Δήμου ή της γειτονιάς, ή σε περιοχή προτεινόμενη για ανάπλαση, σε τυφλές όψεις κτηρίων που είναι ορατές από δημόσιο χώρο ή οδό, με στόχο την αισθητική ανάδειξη του κτηρίου και του ευρύτερου περιβάλλοντος και την ταυτόχρονη δημιουργία "τοποσήμων" στις γειτονιές με τα οποία θα ενισχυθεί η έννοια του να ανήκει κάποιος σε μια γειτονιά.
 • : Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τυφλές όψεις του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Πύρρου. Αλλά πέραν αυτού και κατόπιν διαβούλευσης μπορούνε να ανευρεθούν και άλλες κατάλληλες προσόψεις
 • : Προυπολογισμός Έργου για επιφάνεια πρόσοψης 150 τ.μ.
  1. Τοποθέτηση Σκαλωσιών : 1000 ευρώ
  2. Αγορά χρωμάτων: 2000 ευρώ
  3. Αμοιβή Καλλιτέχνη: 2000 ευρώ
  Σε αυτόν τον προυπολογισμό είναι δυνατόν να ενταχθούν από 5 έως 10 τυφλές όψεις κτιρίων, ανάλογα με το μέγεθος.
 • street_art_ioannina_protasi

Δείτε όλες τις προτάσεις

Posted on Νοέμβριος 6, 2017 in Ιδέες & Προτάσεις

Share the Story

Back to Top
Show Buttons
Hide Buttons
Click to listen highlighted text!