/Σηματοδότηση διάβασης πεζών με προσθήκη παλλόμενων φαναριών με ηλιακά πάνελ στη διάβαση στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων


Υποβλήθηκε απο τον χρήστη: ΒΡΙΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

 • :

  Ο δρόμος της Δόμπολης είναι ένας έντονα κυκλοφοριακά φορτισμένος δρόμος λόγω της ύπαρξης σχολείου και δημόσιων υπηρεσιών στην περιοχή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την προβληματική και την παραβατική οδηγητική συμπεριφορά δημιουργεί καθημερινά κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών έντονες δυσκολίες στη διάσχιση του δρόμου με αυξημένες πιθανότητες ατυχημάτων.

  Οι μαθητές διαρκώς διαμαρτύρονται ότι δυσκολεύονται να διασχίσουν το δρόμο γιατί οι οδηγοί αυτοκινήτων δεν εντοπίζουν εύκολα ή και παραβλέπουν την ύπαρξη της διάβασης. Για το λόγο αυτό μετά από σχετική έρευνα πεδίου οι μαθητές διαπίστωσαν τα εξής:

  Α) Πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου προς πλατεία Ομήρου: Η πινακίδα σήμανσης ότι υπάρχει σχολείο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 124m και μάλιστα μπροστά σε μια διασταύρωση, σε σημείο που οι οδηγοί επικεντρώνουν την προσοχή τους στη διέλευση οχημάτων και όχι στην πινακίδα. Το μέγεθος της πινακίδας καθώς και η θέση της θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκείς για την έγκαιρη και σωστή προειδοποίηση των οδηγών.

  Β) Πλατεία Ομήρου προς φανάρι διασταύρωσης οδών Δωδώνης και Δόμπολης: Η πινακίδα σήμανσης που δείχνει ότι μπροστά βρίσκεται σχολείο είναι σε 152m (ξεθωριασμένη από την πολυκαιρία) χωρίς να υπάρχει δεύτερη προειδοποιητική πινακίδα από το σχολείο. Επίσης πολλές φορές αυτή η ταμπέλα δεν είναι ορατή από τους οδηγούς καθώς την κρύβουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα .

 • :

  H λύση που προτείνουμε ως Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων είναι η τοποθέτηση δύο ειδικών παλλόμενων φαναριών με ηλιακά πάνελ εκατέρωθεν της διάβασης πεζών, προκειμένου να προφυλάξουν τους πεζούς από τα διερχόμενα οχήματα και να συστήσουν στους οδηγούς  να χαμηλώσουν ταχύτητες όταν θα βλέπουν τους σηματοδότες να ανάβουν. Ο κάθε σηματοδότης ανάβει αυτόματα μέρα - νύχτα. Είναι αυτόνομος και δε χρειάζεται σύνδεση με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. Ο φωτοβολταϊκός συλλέκτης ρυθμίζεται εύκολα για κατάλληλο προσανατολισμό. Δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες όπως βροχή, χαλάζι, χιόνι, δυνατό άνεμο. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για σήμανση σε διαβάσεις πεζών έξω από σχολεία, διασταυρώσεις κλπ.

 • :

  Η τοποθέτηση των φαναριών σήμανσης:

  Α) Βελτιώνει τις συνθήκες ασφάλειας και εφιστά την προσοχή στους πεζούς και τους διερχόμενους οδηγούς οχημάτων

  Β) Η λειτουργία τους στηρίζεται στην ηλιακή ενέργεια, η οποία είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και μια τέτοια πρακτική οδηγεί στην διαμόρφωση οικολογικής συνειδήσεις των πολιτών και ενισχύει την ιδέα της βιώσιμης πόλης.

  Γ) Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προστεθεί η σήμανση με πινακίδες όπως και να χρωματιστεί η διάβαση

 • : Δόμπολη Ιωαννίνων
 • :  

  Α) Η διέλευση των πεζών και ειδικότερα των μαθητών θα είναι ασφαλέστερη. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτη κατηγορία σ’ αυτό το θέμα διότι είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο λόγω του νεαρού της ηλικίας.

  Β) Οι διερχόμενοι οδηγοί θα ειδοποιούνται έγκαιρα και με επάρκεια να μειώσουν ταχύτητα

  Γ) Μειώνεται ο κίνδυνος ατυχήματος τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο

 • : Ενδεικτικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 3000 ευρώ  
 • _φαναρι

Δείτε όλες τις προτάσεις

Posted on Μάρτιος 20, 2019 in Ιδέες & Προτάσεις

Share the Story

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.

3 Σχόλια για Σηματοδότηση διάβασης πεζών με προσθήκη παλλόμενων φαναριών με ηλιακά πάνελ στη διάβαση στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

 • Μέσος όρος βαθμολογία ενότητας
 • Βαθμολογία ενότητας
  (5)
Χρήστης: dimskou -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Apr 12, 2019 at 11:59 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

Συγχαρητήρια πολύ καλή πρόταση!!! 

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: katerina.n. -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Apr 03, 2019 at 10:08 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

Συμφωνώ απόλυτα με την αναγκαιότητα της ύπαρξης φωτεινού σηματοδότη μπροστά από το σχολείο, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος για τους μαθητές.

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: aggelosn -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Mar 22, 2019 at 9:31 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
2 0 0 0 0 0

Πολύ καλή πρόταση.
Οι σηματοδότες θα βοηθήσουν στην αύξηση της προσοχής των οδηγών ενώ η υλοποίηση έχει και το θετικο της εξοικονόμησης ενέργειας.

Πρόκειται για ένα δρόμο με αυξημένη κίνηση ειδικά τις ώρες αιχμής.

Στην έναρξη και το τελείωμα του ωραρίου γίνεται ένας ..μικρός χαμός, καθώς στο ίδιο ακριβώς σημείο υπάρχει ΑΤΜ τράπεζας, η είσοδος για την εφορία, καταστήματα, δύο περίπτερα.
Πέραν των σηματοδοτών, για καλύτερο αποτέλεσμα, πρέπει οπωσδήποτε:
-να βαφτεί η διάβαση

-να τοποθετηθούν σχολικοί τροχονόμοι

-να απαγορευτεί με συνεχή επιτήρηση και κατάλληλη σηματοδότηση η στάθμευση -έστω και προσωρινή - οχημάτων επάνω στη διάβαση

- να φτιαχτεί το πεζοδρόμιο από την πλευρά των καταστημάτων και μάλιστα σε σχετικά μεγάλο ύψος ωστε να μην ανεβαινουν αυτοκινητα
-να γίνει σύσταση στους γονείς των παιδιών να σταθμεύουν λίγο πιο πριν ή λίγο πιο μετά και να πηγαίνουν με τα πόδια να πάρουν τα παιδιά τους και όχι να παρκάρουν πάνω στη διάβαση όση ώρα περιμένουν

 

Click to listen highlighted text!

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.
Back to Top
Show Buttons
Hide Buttons
Click to listen highlighted text!