/Στήριξη της γονεϊκότητας και του μητρικού θηλασμού μέσω των κοινωνικών δομών του Δήμου Ιωαννιτών


Υποβλήθηκε απο τον χρήστη: ΤΣΕΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ

 • : Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Ιωαννιτών κάνει προσπάθεια στήριξης της γονεϊκότητας και του μητρικού θηλασμού με την οργάνωση σεμιναρίων. Όσον αφορά της κτιριακές υποδομές, δεν υπάρχει, προς το παρόν, δημόσιος χώρος φιλικός για βρέφη ή χώρος άμελξης και σημεία θηλασμού.
 • : Η ύπαρξη ενός πλαισίου στήριξης, συμπαράστασης και ενίσχυσης αυτής της σχέσης από τη στιγμή της σύλληψης , του πρώτου χρόνου ζωής μέχρι τα μετέπειτα χρόνια, παρέχει στους γονείς τη δυνατότητα ψυχολογικής προετοιμασίας, προκειμένου να νιώσουν σιγουριά και ασφάλεια μέσα στο νέο ρόλο που πρόκειται να αναλάβουν. Με την ενημέρωση για τα πρώτα ζητήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέοι γονείς, τη σημασία  της πρώτης ώρας από τον τοκετό, το θηλασμό και το πρώτο άγγιγμα, ενισχύεται το αίσθημα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης στο ρόλο τους ως οι «ειδικοί» να μεγαλώσουν το μωρό τους. Οι κύριοι τομείς δράσης της παρουσίασης είναι:
  • Η οργάνωση σεμιναρίων και ανοιχτών διαλέξεων
  • Η δημιουργία πλαισίων στήριξης ( πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας IBCLC, πιστοποιημένοι εκπαιδευτές γονέων βρεφικού μασάζ CIMI,καταρτισμένοι στην παιδοψυχολογία, διαιτολόγοι, γυναικολόγοι, παιδίατροι, μαίες και άλλοι καταξιωμένοι επαγγελματίες του είδους )
  • Στο πλαίσιο της προαγωγής του μητρικού θηλασμού, δημιουργία κατάλληλων σταθμών - χώρων θηλασμού και φιλικά για τα βρέφη περιβάλλοντα σε δημόσιους χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας. Οι χώροι αυτοί θα είναι προσβάσιμοι για ΑΜΕΑ, ευχάριστοι, άνετοι, εξοπλισμένοι με καρέκλες θηλασμού, μαξιλάρια και νοσοκομειακού τύπου θήλαστρο που θα παρέχει τη δυνατότητα άντλησης μητρικού γάλακτος. Θα πρέπει να υπάρχει παροχή ρεύματος, παροχή νερού και σταθερή επιφάνεια για το άλλαγμα των μωρών καθώς και τουαλέτα για τις ανάγκες των θηλαζουσών μαμάδων).
  • Ενημερωτικές καμπάνιες για τη δημιουργία σημείων φιλικών για τον θηλασμό στα καταστήματα της περιοχής καθώς και τη δημιουργία χώρων άντλησης σε εργοδοτικούς φορείς
 • : Η στήριξη της γονεϊκότητας & του μητρικού θηλασμού. Η Γονική σχέση, όπως και κάθε άλλη σχέση, περνά από διάφορα στάδια, διακυμάνσεις και αλλαγές. Η ιδιαιτερότητά της όμως έγκειται στην ευθύνη απέναντι σε ένα υπό εξέλιξη άτομο το οποίο αρχικά είναι  απόλυτα εξαρτώμενο από τη φροντίδα των άλλων. Κάθε βρέφος είναι ένα ξεχωριστό πρόσωπο, για το οποίο οι γονείς του προετοιμάζουν τον εαυτό τους για να το κατανοήσουν και να το πλησιάσουν. Τα μωρά από τη στιγμή που γεννιούνται έχουν απόλυτη  ανάγκη από το άγγιγμα των γονιών. Χωρίς το χάδι, τη στοργή και την αγάπη τους  δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNICEF και άλλους παγκόσμιους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία. Το να γίνει κάποιος γονιός σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα από το να φέρει απλά στον κόσμο ένα παιδί. Η γονεϊκότητα σημαίνει μία εφόρου ζωής και, χωρίς τη δυνατότητα αναίρεσης, ευθύνη για την εξέλιξη μιας συνεχώς εξελισσόμενης σχέσης που είναι συναισθηματικά πολύ ισχυρή και που το περιεχόμενό της πολύ δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί πριν αυτή υπάρξει στην πραγματικότητα. Η γονεϊκότητα ξυπνά τόσο έντονα συναισθήματα , πολλές φορές αντιφατικά. Είναι μια διαρκής διαδικασία εξέλιξης, ωρίμανσης και προσπάθειας στη δημιουργία ενός δεσμού και μιας επικοινωνίας, όχι μόνο για τα χρόνια εξάρτησης του βρέφους-παιδιού από το φροντιστή του, άλλα και για το μέλλον, για τον έφηβο και τον μετέπειτα ενήλικα. Η σημασία των πρωταρχικών δεσμών, στην βρεφική και παιδική ηλικία, έχουν καθοριστική επίδραση  στις σχέσεις  που δημιουργούνται σε μετέπειτα στάδια της εξέλιξης, του ατόμου.
 • : Στον χώρο της Περιφέρειας (πλατεία Πύρρου) Στο κτίριο της Εφορίας Ιωαννίνων, Δόμπολη 30 Στον χώρο του ΚΕΠΑΒΙ Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 22 Εναλλακτικά σε Δημοτικούς Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς
 • : Σημεία θηλασμού (ενδεικτικός χώρος 25- 30τμ ) κόστος αντλίας θηλασμού 950 ευρώ, καρέκλα θηλασμού 350 ευρώ (x2), μαξιλάρι θηλασμού 40 ευρώ (x2), αλλαξιέρα 100 ευρώ, ψυγείο 170 ευρώ, ανακαίνιση χώρου 1000 ευρώ => 3000 ευρώ. Πρόβλεψη για δημιουργία 3 σημείων θηλασμού: 3000 x 3 => 9000 ευρώ Απρόβλεπτα έξοδα 1000 ευρώ/Σημείο θηλασμού => ΣΥΝΟΛΟ:12000 ευρώ Οργάνωση σεμιναρίων(6/έτος)/εκδηλώσεων (3/έτος)/ημερίδων ( 3/έτος) :12.000 ευρώ/έτος Μισθοδοσία καταρτισμένου προσωπικού επάνδρωσης πλαισίων στήριξης 15.000 ευρώ/έτος Ενημερωτικές καμπάνιες/έξοδα διαφήμισης: 1000ευρώ/έτος Συνολική Δαπάνη πρότασης: 40,000 ευρώ Η πρόταση μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σύνολο ή τμηματικά.

Δείτε όλες τις προτάσεις

Posted on Νοέμβριος 16, 2017 in Ιδέες & Προτάσεις

Share the Story

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.

4 Σχόλια για Στήριξη της γονεϊκότητας και του μητρικού θηλασμού μέσω των κοινωνικών δομών του Δήμου Ιωαννιτών

 • Μέσος όρος βαθμολογία ενότητας
 • Βαθμολογία ενότητας
  (5)
Χρήστης: Vasiliki -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Nov 18, 2017 at 8:51 PM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

Μια πρόταση που τοποθετεί τις κοινωνικές δομές δίπλα σε μια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Στήριξη των νέων ζευγαριών με τη δημιουργία υποδομών και ενημερωτικών σεμιναρίων

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: takis -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Nov 18, 2017 at 12:54 PM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

Μια ουσιώδης πρόταση με στόχο την οικογένεια. Συμμετοχή των κοινωνικών δομών στη δημιουργία πλαισίου στήριξης 

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: Elena -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Nov 18, 2017 at 10:18 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 1 0 0 0 0

Εξαιρετικη πρόταση για την υποστήριξη του μητρικού θηλασμου. Θα ειναι μια πρωτοτυπη ιδεα η δημιουργια τετοιων χώρων καθως δεν υπαρχει ωστε να φιλοξενούνται τα θηλαζον βρεφοι. Μακάρι να μην μείνει μονο στην ιδέα αλλα να γινει κ η υλοποίηση αυτής.

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: apostolia -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ Nov 18, 2017 at 8:26 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 1 0 0 0 0

Μια σημαντική πρωτοβουλία στήριξης γονεικότητας και μητρικού θηλασμού. Ελπίζω να υπάρξει κοινωνική ευαισθησία των δημοτικών δομών, ώστε να δοθεί η δέουσα σημασία στην αξιολόγηση της πρότασης αυτής.

Click to listen highlighted text!

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.
Back to Top
Show Buttons
Hide Buttons
Click to listen highlighted text!