/Kidscape: Προσθήκη σημείων ενδιαφέροντος για τα παιδιά στους υπάρχοντες πεζόδρομους


Υποβλήθηκε απο τον χρήστη: Ελένη Σιόντη

 • : Η συνήθης πρακτική είναι ότι τα παιδιά ακολουθούν τους γονείς σε μια βόλτα στους πεζόδρομους, όπου οι ενήλικες ψωνίζουν ή κάθονται σε καφετέριες. Στο χρόνο αυτό, τα παιδιά, με φυσική περιέργεια και αναζητώντας κάτι ενδιαφέρον, συχνά περιεργάζονται τα γύρω τους αστικά αντικείμενα (παγκάκια, φωτισμό, κολονάκια κλπ). Αυτό όμως δεν τους κάνει ενεργά συμμέτοχους στη “βόλτα”, απολαμβάνουν μεν το δημόσιο χώρο, νιώθουν όμως ότι ανήκει στους “μεγάλους” και ότι θα έρθει η σειρά τους όταν πλέον μεγαλώσουν και βγουν οι ίδιοι για καφέ.
 • :

  Προτείνω λοιπόν τη δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος για παιδιά, δηλαδή μικρές σε μέγεθος στάσεις στη συμβολή πεζοδρόμων. Η μεταξύ τους σύνδεση οπτικά και αντιληπτικά θα γίνεται με σήμανση στο δάπεδο των πεζοδρόμων, “υποψιάζοντας” τα παιδιά ως προς τη συνέχεια αυτού του δικτύου και τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μέσα στην πόλη και μέχρι τη λίμνη.

  Η κάθε στάση, μπορεί να έχει έναν διαφορετικό χαρακτήρα, να προτρέπει σε χρήση διαφορετικής δεξιότητας (πχ. Ισορροπία, προσανατολισμός, ακοή, αφή κλπ) και να λειτουργεί σαν πεδίο εξερεύνησης αλλά και τοπόσημο στη συλλογική μνήμη των παιδιών.

  Η επέμβαση αυτή θα πρέπει να σχεδιαστεί σεβόμενη την κυκλοφοριακή μελέτη του κέντρου αλλά και τις ανάγκες της αγοράς (όχι καθ' ύψος επεμβάσεις μπροστά σε βιτρίνες κλπ). Σημαντική παράμετρος είναι η σύνδεση με το αστικό τοπίο και η αξιοποίηση των υπαρχόντων δομών και καταστάσεων σε κάθε πεζόδρομο έτσι ώστε η κλίμακα και το είδος της κάθε στάσης να προσαρμόζεται στη χωρική ποιότητα του κάθε σημείου.

  Παράλληλα, οι παρεμβάσεις αυτές, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μικρά εικαστικά δρώμενα και σημεία αναφοράς όχι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες που ζουν ή επισκέπτονται την πόλη, καθώς θα επιτρέπουν μια διαφορετική ανάγνωση των πεζοδρόμων σε σχέση με την περίπου τυποποιημένη εικόνα που συναντάμε και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Ως προς το σχεδιασμό των στάσεων, προτείνεται η συνεργασία του μελετητή αρχιτέκτονα με καλλιτέχνες, ή ακόμα και με μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος “Τέχνη και δημόσιος χώρος” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα μπορούσε δηλαδή να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να ορίζει τη θεματολογία της κάθε στάσης, με έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό μελέτης – κατασκευής, που να δίνει τη δυνατότητα σε εικαστικούς ή designers να τη διαχειριστούν σύμφωνα με τις ιδέες τους. Προφανώς η κάθε πρόταση θα πρέπει να φιλτράρεται από τις τεχνικές υπηρεσίες ως προς προδιαγραφές ασφαλείας και τη συνολική εικόνα και σύνδεση με το υπόλοιπο δίκτυο.
 • :

   Η πρότασή μου έχει σκοπό να προτρέψει τα παιδιά να οικειοποιηθούν τους πεζόδρομους με έναν διασκεδαστικό τρόπο, με στόχο να καλλιεργηθεί μια αστική συνείδηση στους μικρούς σε ηλικία κατοίκους της πόλης.

   Στόχος μου είναι να φέρουμε τα παιδιά κοντά στον δημόσιο χώρο με την έννοια της αναψυχής, της εξερεύνησης και του σεβασμού στη δημόσια περιουσία. Επίσης έχει ενδιαφέρον να διευρυνθεί η θεώρηση που έχουν τα παιδιά για τους πεζόδρομους και προς την κατεύθυνση της κλίμακας. Ο αστικός εξοπλισμός απευθύνεται σε ενήλικες, θα ήταν λοιπόν μια κίνηση φροντίδας, οι επεμβάσεις να είναι στα μέτρα και τα μεγέθη των παιδιών, έτσι ώστε να νιώσουν ενσωματωμένα στο αστικό τοπίο.

  Καθώς το δίκτυο πεζοδρόμων εκτείνεται από το κέντρο προς τη λίμνη, θα μπορούσε όλη αυτή η γενική ιδέα να περιστραφεί γύρω από τη σχέση των παιδιών με την πόλη και σχετικά με την αντίληψη της διαδρομής προς τη λίμνη ως μια βιωματική αφήγηση.

   

 • : Δίκτυο πεζοδρόμων κέντρου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα σημεία συμβολής ορισμένων δρόμων.
 • : Στη συγκεκριμένη πρόταση, το κόστος υλοποίησης είναι ελαστικό καθώς εξαρτάται από τον αριθμό των στάσεων που θα επιλέξει ο δήμος Ιωαννιτών να κατασκευάσει. Στην παρούσα φάση δίνεται ένα αρχικό πλάνο 7 στάσεων. 1. Κόστος κατασκευής στάσεων : 6000€ + ΦΠΑ ανά στάση, όπου ο κάθε designer θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του ποσού (αμοιβή μελέτης και κατασκευή), με έλεγχο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. 2. Κόστος σήμανσης διαδρομών: Τρία τυποποιημένα stencil (σε σχήμα βατραχάκι, κυπρίνος, καλάμια) που θα μπορούν να βαφτούν στο υπάρχον δάπεδο δίνοντας ίχνη σε τρία διαφορετικά χρώματα, που θα σηματοδοτούν τρεις διαφορετικές διαδρομές. 500€ + ΦΠΑ maximum ανάλογα με την πυκνότητα τοποθέτησης και το υλικό κατασκευής του stencil. 3. Κόστος οπτικής επικοινωνίας της επέμβασης στην αφετηρία (πινακίδα) 2000€ + ΦΠΑ maximum, για προδιαγραφές αδιάβροχης κατασκευής και φωτισμού

  Κατάλογος εξόδων

  7 στάσεις x 6000€ = 42000€ Σήμανση = 6000€

  Οπτική επικοινωνία = 2000€

  Σύνολο = 50000€
 • kidscape

Δείτε όλες τις προτάσεις

Posted on Οκτώβριος 19, 2017 in Ιδέες & Προτάσεις

Share the Story

Back to Top
Show Buttons
Hide Buttons
Click to listen highlighted text!