/TΕΧΝΗΤΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ


Υποβλήθηκε απο τον χρήστη: ΜΠΟΥΤΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΣΙωαννίνων

 • : Στα γεωγραφικά όρια του νομού μας δεσπόζουν επιβλητικά οι μεγαλύτεροι στην Ελλάδα  ορεινοί  όγκοι, φαράγγια, τεράστια δάση, ποτάμια, λίμνες που συνθέτουν ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους καθώς και μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα.  Αυτό στοιχειοθετεί ένα ορόσημο αλλά και μια πρόκληση για την πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή μας, μία συνεχώς εξελισσόμενη τουριστική περιοχή, όπου η φυσική και πολιτισμική κληρονομιά της, καθώς και  η έλξη που ασκεί το αλώβητο φυσικό τοπίο μας  είναι το κίνητρο για τον σχεδιασμό μιας βιώσιμης  πολιτικής που θα προωθήσει την ανάπτυξη των «εναλλακτικών  δραστηριοτήτων οικοτουρισμού», μια σημαντικά αναδυόμενη τουριστική βιομηχανία. Η αειφορία που εμπεριέχεται στον  «οικοτουρισμό» υποδηλώνει την συμβιωτική σχέση του ανθρώπου με τη διαφύλαξη της φύσης και της πολιτισμικής μας ιστορίας. Οι δραστηριότητες του οικοτουρισμού περιλαμβάνουν πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ορειβατικό σκι(χιονοδρομία),ορειβατικό τρέξιμο, καταρρίχηση (ραπέλ),διάσχιση  φαραγγιού(canyoning),rafting, canoe&kayak, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορεινή ποδηλασία βουνού (mountain bike), Caving (εξερεύνηση σπηλαίων),  ιππασία ,τουρισμός παρατήρησης οικοσυστημάτων (χλωρίδα & πανίδα) κ.α. http://altertourism.gr/ Θεωρούμε ότι ο Δήμος μας θα πρέπει να διεγείρει το ενδιαφέρον επισκεπτών και κατοίκων με ένα επί μέρους δομικό στοιχείο για την ανάπτυξη και την προώθηση «εναλλακτικών δραστηριοτήτων οικοτουρισμού»  κατασκευάζοντας ένα τεχνητό αναρριχητικό πεδίο, το οποίο θα αποτελέσει το συνεκτικό φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό  όπου θα ταυτίζεται με τις τεράστιες φυσικές  δυνατότητες της θαυμάσιας γεωμορφολογίας της περιοχής μας, αλλά κυρίως λειτουργώντας ως μοχλός και προπομπός της ανάπτυξης των παραπάνω δραστηριοτήτων. Επίσης δρώντας  υπερβατικά των κυρίαρχων(κλασσικών) μορφών τουρισμού με όλα τα οφέλη και την αίγλη που απολαμβάνουν αποδεδειγμένα  αντίστοιχες περιοχές στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους από αυτή την θεματική μορφή τουρισμού. (Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία(Άλπεις) Πολλές πόλεις στην Ελλάδα  έχουν κατασκευάσει κλειστά τεχνητά πεδία αναρρίχησης (Άρτα, Τρίκαλα, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Βόλος, Καβάλα, Ξάνθη , Κομοτηνή, Κάλυμνος κ.α.)  https://drasthriothteseu.wixsite.com/drasthriothtes/pistes-anarrixisi   Ήδη πρωτοπορούν, αξιοποιώντας τα και καρπώνονται την διαδοχικότητα που επιφέρουν με  την καθιέρωσή τους ως «εναλλακτικοί οικοτουριστικοί προορισμοί» επιμηκύνοντας  την τουριστική περίοδο, με όλα τα οφέλη στη βιωσιμότητά τους. https://visit-kalymnos.gr/drastiriotites-psarema/anarrixis    
   
     
       
                                                                             
  
 • : Αναρρίχηση σε κλειστό αναρριχητικό τοίχο Η Αναρρίχηση σε κλειστό αναρριχητικό τοίχο διεξάγεται σε κλειστό χώρο. Το πεδίο αναρρίχησης είναι κατασκευασμένο από ξύλινα πάνελ με τεχνητά πιασίματα και πατήματα βιδωμένα σε αυτά. Αυτή η μέθοδος αναρρίχησης, έχει στενή σχέση με την αθλητική αναρρίχηση, αφού χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους ασφάλισης. Για την προώθηση είναι αναγκαία η χρήση ποδιών και χεριών. Η δυσκολία μιας αναρριχητικής διαδρομής εξαρτάται από την κλίση του τοίχου, αλλά κυρίως από το πλήθος και το μέγεθος των πιασιμάτων και των πατημάτων. Κατά την ανάβαση χρησιμοποιείται σχοινί που ασφαλίζεται σε ενδιάμεσες ασφάλειες (μόνιμες ) με στόχο την προστασία από πτώση. Η δραστηριότητα της αναρρίχησης είναι πολύ καλή άσκηση για το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα.   Αγωνιστική αναρρίχηση Το άθλημα της αγωνιστικής αναρρίχησης (competition climbing ) συνίσταται στην αναρρίχηση των αθλητών σε ειδικά διαμορφωμένους αναρριχητικούς τοίχους ορισμένων διαστάσεων και προδιαγραφών σε κλειστό η ανοιχτό χώρο, που κατά κανόνα αναπαριστούν το φυσικό ανάγλυφο του βράχου. Οι τοίχοι αυτοί έχουν επίπεδες επιφάνειες, δίεδρα, γωνίες και αρνητικές κλίσεις, ενώ είναι εξοπλισμένοι με τεχνητές λαβές που αφού τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του κάθε τοίχου αποτελούν την διαδρομή του αγώνα. Το ελάχιστο πλάτος για κάθε διαδρομή είναι 3 μέτρα και το ελάχιστο ύψος της κάθε διαδρομής 12 μέτρα για τους αγώνες δυσκολίας – ταχύτητας και 5 μέτρα για τους αγώνες bouldering. Η Ομοσπονδία συμμετέχει (ή και διοργανώνει) τους παρακάτω αγώνες: Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελο αγωνιστικής αναρρίχησης, Βαλκανικοί Αγώνες , Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Παγκοσμίου Κυπέλου “bouldering”, Ολυμπιακοί Αγώνες. Η αναρρίχηση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αθλήματα που απαιτεί την συναρμογή πολλών διαφορετικών χαρακτηριστικών παραμέτρων του ατόμου για την βελτιστοποίηση της απόδοσης. Αυτά μπορεί να είναι από την φυσική κατάσταση μέχρι και την ψυχολογία , την αντίληψη αλλά και την ψυχή του ασκούμενου. Αγώνες δυσκολίας                                  Τεχνική έκθεση Η μελέτη της κατασκευής περιλαμβάνει 90τμ. τεχνητού τοίχου αναρρίχησης τριών διάδρομων μέχρι ύψος 12 μέτρα και πλάτος 7,5 μέτρων και την κατασκευή τεχνητού τοίχου αναρρίχησης (boulder ) 50τμ. με ύψος 4 μέτρα και πλάτος 12 μέτρων σε κλειστό γυμναστήριο με τα πιασίματα και τα ρελλέ πλήρως εγκατεστημένο έτοιμο προς χρήση. Τεχνική περιγραφή Η μελέτη περιλαμβάνει όλα τα παρακάτω:
  1. Σχεδιασμό
  2. Μακέτα κατασκευής
  3. Ολοκληρωμένα κατασκευαστικά σχέδια
  4. Στατική Μελέτη
  5. Σχέδια συναρμολόγησης – συναρμολόγηση
  6. Στρώματα ασφαλείας
  7. Πιασίματα – ασφάλειες, ρελλέ
  Η Αναρριχητική πίστα είναι από πάνελ ξύλου με επικάλυψη ρητίνης (επίπεδη με ελαφρό ανάγλυφο ρητίνης), ιδανική για γυμναστήριο, πίστα boulder, πίστα αγώνων και γενικά για κάθε περίπτωση όπου οι τριβές που δημιουργούν οι ρητίνες να είναι απαραίτητες για το στήσιμο των αναρριχητικών διάδρομων που θα προκύψουν. Τα τεχνικά στοιχεία του πάνελ είναι από, μπετοφόρμ (plywood) πάχους 2cm και οι διαστάσεις του 125cm X 250cm. H επικάλυψη με την ρητίνη στο πάνελ είναι από χαλαζιακή άμμο πάχους 2mm. Οι θέσεις για τα εξωτερικά πιασίματα θα είναι 50 Τεμ. ανά τρία τετραγωνικά μέτρα. Τα μεγάλα πιασίματα (volume ) που θα συνοδεύουν το πάνελ θα είναι ένα ανά τετραγωνικό μέτρο. Το κάθε πάνελ φέρει τρύπες από μεταλλικά καρφοπαξιμάδια ώστε να βιδώνουν πάνω σε αυτά τα πιασίματα. Ο σκελετός θα κατασκευαστεί από μεταλλικά τμήματα, κολλητά ή βιδωτά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της πίστας και τις απαιτήσεις τις στατικής μελέτης. Η κατασκευή σχεδιάζεται για τον συγκεκριμένο χώρο και θα τοποθετηθεί σε σχέση με τις διαστάσεις του. Για την πίστα boulder θα κατασκευαστεί στρώμα ασφαλείας πάχους 25cm με εξωτερική επένδυση από πλαστικό μουσαμά PVC θερμό-κολλημένο ώστε να καλύπτει όλα τα κενά του κάθε στρώματος. Και για τις δυο κατασκευές περιλαμβάνονται εξωτερικά πιασίματα στον αριθμό 2.300 τεμ. Προϋπολογισμός κλειστός αναρριχητικός τοίχος
  α/α Είδος εργασίας ε/μ ποσότητα Τιμή μονάδας Ολική Δαπάνη
  1 2 3 4 5 6
  1 Τεχνητός τοίχος αναρρίχησης από πάνελ ξύλου με επικάλυψη ρητίνης. m2 140 200 28.000
  2 Πιασίματα τεχνητού τοίχου αναρρίχησης τεμ. 2.000 5 10.000
  3 Στρώμα ασφαλείας m2 30 100 3.000
  Σύνολο   41.000,00€ ΦΠΑ 24%     9.840,00€ Γενικό σύνολο   50.840,00€  
 • : Σκοπός είναι  με την κατασκευή τεχνητού πεδίου αναρρίχησης να αποτελέσει
  • ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό της πόλης μας ανάλογο της περιβαλλοντολογικής δυναμικής μας
  • το εφαλτήριο για την ανάπτυξη των «εναλλακτικών δραστηριοτήτων οικοτουρισμού» από τις  οποίες οι πιο πολλές για να αναπτυχθούν συνεπικουρούν με την αναρρίχηση (για να αναπτυχθούν προϋποθέτει η μία τη γνώση της άλλης) σε ένα ασύγκριτο φυσικό τοπίο, εθνικών δρυμών, περιοχών natura , με καθολική υπεροχή σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος,για την προώθηση των αδιαμφισβήτητα ευεργετικών δραστηριοτήτων για το περιβάλλον, τον πολιτισμό τον άνθρωπο, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Η αναρρίχηση πλέον είναι ένα από τα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων και είναι ευκαιρία να αναπτυχθεί σε αγωνιστικό επίπεδο στην περιοχή μας. Σήμερα το άθλημα της αναρρίχησης εξελίσσεται διαρκώς και με απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής το 2016 θα εισαχθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο το 2020
  • Το κίνητρο και τα οφέλη ωθώντας τους ανθρώπους τους με ενεργό τρόπο  σε  μια εναλλακτική μορφή εκγύμνασης, είτε  με μορφή  απλής εξάσκησης είτε ως αγωνιστική εμπειρία, αναδύοντας τα αντίδοτα ενάντια στην αστική ζωή και τις  παθογένειες της.
  • Το ερέθισμα να αναπτυχθεί μια μορφή εναλλακτικής δραστηριότητας που συνδυάζεται η εξάσκησή της με τα συνήθη καθιερωμένα αθλήματα.
  • Την καλλιέργεια του αθλήματος της αναρρίχησης από μικρή ηλικία (όπως  σε άλλες χώρες της Ευρώπης) και κατ΄ επέκτασιν την επαφή με τη φύση μας και τα αθλήματα του βουνού.
  • Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή της αγωνιστικής αναρριχητικής ομάδας του ΕΟΣ Ιωαννίνων, η οποία αριθμεί 15 αθλητές, σε πανελλήνια, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα με σημαντικές διακρίσεις  από το 2010 με ανύπαρκτες υποδομές. Η προετοιμασία των αθλητών μας σε τεχνητό πεδίο αναρρίχησης με τις προδιαγραφές που θέτουμε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του πλέον Ολυμπιακού αθλήματος  αλλά και θα επιφέρει κορυφαίες διακρίσεις.
  • Ειδικές κατηγορίες ΑμΕΑ αναζητούν κλειστά πεδία αναρρίχησης και στρέφονται στην αναρρίχηση για τις βέλτιστες προσαρμογές που επιφέρουν κινησιολογικά αλλά και αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο να θέτουν όρια και στόχους στις ψυχοπνευματικές τους διεργασίες. Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων  στους σχεδιασμούς του θέτει προτεραιότητα για τη συγκρότηση και τη λειτουργία ειδικού τμήματος αναρρίχησης ΑμΕΑ.
  • Η αναρρίχηση μας ωφελεί σωματικά αλλά και πνευματικά. Δυναμώνει τους μυς, αυξάνει την ελαστικότητα, την ισορροπία και την αντοχή, μέσα από την προσαρμογή μας σε ένα ευρύ φάσμα κινησιολογίας. Ακόμα, μας διδάσκει αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, να θέτουμε στόχους και να τους υλοποιούμε,να σκεφτόμαστε εναλλακτικά για την επίλυση προβλημάτων, να ελέγχουμε το σώμα μας και να αντιλαμβανόμαστε το χώρο. Η αναρρίχηση απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, συντονισμό, ευλυγισία, καλή φυσική κατάσταση, υπομονή, καθαρό μυαλό, τόλμη αλλά και φαντασία.
  • Η αναρρίχηση δεν είναι επικίνδυνο άθλημα, αρκεί να τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, η αναρρίχηση στις τεχνητές πίστες είναι απόλυτα ασφαλής, αφού το περιβάλλον είναι ελεγχόμενο, κατάλληλα εξοπλισμένο με στρώματα και όλα τα συστήματα αναρριχητικής ασφάλισης, και πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικών πιστοποιημένων μας προπονητών.
  • Στόχος του ΕΟΣ Ιωαννίνων http://www.orivatikos.gr/ είναι να κατασκευαστεί ένα κλειστό τεχνητό πεδίο  αναρρίχησης, ανάλογο της ποικιλόμορφης ορεινής περιβαλλοντολογικής δυναμικής μας , το οποίο να έχει  τις προδιαγραφές ώστε να διοργανώνονται πανελλήνιοι αλλά και πανευρωπαϊκοί αγώνες αγωνιστικής αναρρίχησης, εκτός από την χρήση που θα γίνεται για προπόνηση και εκπαίδευση. Η διοργάνωση αγώνων σε ένα καινοτόμο άθλημα στην πόλη μας ,εκτός από τα οφέλη στην τοπική μας οικονομία, , θα ενισχύσει την φήμη μας και την  φυσιογνωμική μας ταυτότητα ως πολιτισμικό ,αθλητικό και τουριστικό κέντρο.
  • Οι άνθρωποι του ΕΟΣ Ιωαννίνων ευελπιστούν να εξευρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο για την εξέλιξη και την διευκόλυνση των δραστηριοτήτων μας εν αντιθέσει με όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, κρίνουμε και παρατηρούμε να επενδύονται υπέρογκα ποσά για αθλητικές  υποδομές και δραστηριότητες που δεν επέφεραν τα ανάλογα οφέλη. 
   
 • : Εκτός από τις εγκαταστάσεις του Π.Ε.Α.Κ.Ι.(Πανηπειρωτικό-Λιμνοπούλα) προτείνουμε στην Δημοτική μας Αρχή να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ακόμη καινοτόμας πρωτοτυπίας η οποία ήδη στην Ευρώπη πρωτοπορεί σε δημόσια και άλλα κτίρια με παλαιά αλλά και σύγχρονη αρχιτεκτονική (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, δημαρχεία, εμπορικά κέντρα, κ.α.) Η κατασκευή τεχνητών πεδίων αναρρίχησης «φιλοτεχνούν» με μια αρχιτεκτονική φουτουριστική προσέγγιση τους ευμεγέθεις εσωτερικούς ακάλυπτους χώρους και εναρμονίζονται με την λειτουργία τους, την πνευματική τους φυσιογνωμία, καθώς ο κυρίαρχος λόγος που το αποδέχονται και ταυτίζουνται πεδία αναρρίχησης σε εμβληματικά κτίρια, είναι διότι έχουν κατανοήσει ότι οι ορειβατικές δραστηριότητες δεν αποτελούν απλώς μια άσκηση αλλά εμπεριέχουν και συνθέτουν ένα βαθύ πεδίο ψυχοπνευματικών διεργασιών που διαμορφώνουν μια υψηλή αξιακή ηθική συγκόρτηση του ατόμου, προάγοντας από μια εναλλακτική διάσταση της επαφής του ανθρώπου με τη φύση, την τέχνη τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία. https://www.dezeen.com/tag/climbing-walls/
 • :
  • Σαφώς ο κύριος άξονας όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων του Δήμου μας στον Αθλητισμό μονοπωλείται από τα πιο μαζικά αθλήματα και εμβαθύνει τις αντιθέσεις που δημιουργούνται, ενώ αντ΄ αυτού να υπάρξει μια σοβαρή μεταστροφή στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που θα αναδεικνύουν τη φυσική μας δυναμική, οι οποίες θα προσδιορίζουν την καινοτομία, την εναλλακτικότητα και την σημαντικά αναδυόμενη καλλιέργεια που δράσεων που σχετίζονται με την υγιή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων.
  • Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων θεωρεί πλέον πρόσταγμα όλης αυτής της θεώρησης περί βιώσιμης ανάπτυξης και εισηγείται μια συνειδητά ρεαλιστική μεταστροφή έμπρακτα σε δραστηριότητες εναρμονισμένες με τον φυσικό μας πλούτο, που θα μας διαφυλάξουν από την αστική αλλοίωση και θα συντελέσουν στη διατήρηση των φυσικών μας μνημείων και  της πολιτιστικής μας ιστορίας, αλλά  και στην ενίσχυση των αναδυόμενων πηγών στην τοπική μας οικονομία με την «σιωπηλή» γιγάντια δύναμη του «οικοτουρισμού».
  • Η κατασκευή τεχνητού πεδίου αναρρίχησης ταυτίζεται απόλυτα με την πραγματική δυναμική του τοπίου μας, και τον προσανατολισμό μας  πλέον στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που κυρίως μας αντιπροσωπεύουν  και με έναν εύστοχο σχεδιασμό βιώσιμης πολιτικής, θα εξισορροπούνται οι επενδύσεις κρατικών πόρων σε δραστηριότητες που οφείλουμε να  αναπτύξουμε, οι οποίες συγκεντρώνουν όλα αυτά τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της αλληλεπίδρασης με τη φύση, παρά να χρηματοδοτούνται αφειδώς  εδώ και δεκαετίες  αθλητικές υποδομές οι οποίες δεν έχουν το συνεκτικό στοιχείο με την περιβαλλοντολογική μας φυσιογνωμία,  αλλά και η εξέλιξη τους, όχι μόνο δεν προσεγγίζει τις προσδοκίες μας σε πανελλήνια κλίμακα, αλλά  είναι και δυσανάλογη  των αξιών που προάγουν στην κοινωνία.
  • Εδώ ο ΕΟΣ Ιωαννίνων θέλει να επισημάνει στη Δημοτική Αρχή ότι διακρίνει την ευθύνη αλλά και την ευσυνειδησία που τη χαρακτηρίζει στη λήψη των αποφάσεων της και επικροτούμε την καθιέρωση μιας κορυφαίας διαδικασίας που θεμελιώνει τον δημόσιο διάλογο και τη δημοκρατική διαβούλευση, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αναπτυξιακή επενδυτική δυναμική του Δήμου μας στον Αθλητισμό δεν είναι ομόρροπη και κυρίως δεν έχει στραφεί στην χρηματοδοτική στήριξη μια εναλλακτικής δραστηριότητας η οποία θα απελευθερώσει  τις αειφόρες δυνάμεις οι οποίες εδώ και πολλά έτη  είναι  επικυρίαρχες προδήλως στους θεωρητικούς σχεδιασμούς.
  Ο ΕΟΣ Ιωαννίνων ευελπιστεί μέσω του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού να αποκτήσει η πόλη μας κλειστό τεχνητό πεδίο αναρρίχησης  και με το ανάλογο έργο και τις δράσεις μας θα αποτελέσει το καινοτόμο χαρακτηριστικό ώστε να προσεγγίσουμε δυναμικά πλέον τη βιώσιμη ανάπτυξη που επιζητάμε Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων http://www.orivatikos.gr/ ιδρύθηκε το 1936 και  από τότε είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης, καθώς είναι  και από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία της περιοχής μας. Απαριθμεί 868 ενεργά μέλη, διοργανώνει  και λειτουργεί Σχολές Ορειβασίας-Αναρρίχησης. Η σχολή της  αναρρίχησης αποτελείται από 50 άτομα και διατηρεί δύο ομάδες αγωνιστικής αναρρίχησης παίδων και ενηλίκων οι οποίες συμμετέχουν  σε διεθνείς και πανελλήνιους αγώνες.
 • : Προϋπολογισμός κλειστός αναρριχητικός τοίχος
  α/α Είδος εργασίας ε/μ ποσότητα Τιμή μονάδας Ολική Δαπάνη
  1 2 3 4 5 6
  1 Τεχνητός τοίχος αναρρίχησης από πάνελ ξύλου με επικάλυψη ρητίνης. m2 140 200 28.000
  2 Πιασίματα τεχνητού τοίχου αναρρίχησης τεμ. 2.000 5 10.000
  3 Στρώμα ασφαλείας m2 30 100 3.000
  Σύνολο   41.000,00€ ΦΠΑ 24%     9.840,00€ Γενικό σύνολο   50.840,00€

Δείτε όλες τις προτάσεις

Posted on Μάρτιος 25, 2019 in Ιδέες & Προτάσεις

Share the Story

Back to Top
Show Buttons
Hide Buttons
Click to listen highlighted text!