/

Δημόσια Διαβούλευση
Πάρκο Πυρσινέλλα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΣ

Η διαβούλευση μέσω της δικτυακής πλατφόρμας http://www.diavouleusi.eu/ αποτελεί μορφή ηλεκτρονικής, ισότιμης συμμετοχής σε έναν ευρύτερο δημόσιο διάλογο που λαμβάνει χώρα στο Δήμο Ιωαννιτών.

Aποτελέσματα ζωντανών εργαστηρίων

Για να δείτε τα αποτελέσματα των ζωντανών εργαστηρίων (Living Labs) σε μορφή PDF καθώς και σαν Flipping Books κάντε κλίκ εδώ.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προς Δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Ανάπλασης Πάρκου Πυρσινέλλα

Η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει η δυνατότητα υποβολής σχολίων.

36 Σχόλια για Πάρκο Πυρσινέλλα

 • Μέσος όρος βαθμολογία ενότητας
 • Βαθμολογία ενότητας
  (5)
Χρήστης: enotita -εγγεγραμμένος σαν: ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΟΡΕΑ May 25, 2020 at 11:26 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

Με το παρόν, καταθέτουμε τις απόψεις της Παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» αναφορικά με
το θέμα της Δημόσιας Διαβούλευσης όπως εξαγγέλθηκε στην ιστοσελίδα: http://www.diavouleusi.eu/diabouleyseis/pirsinela/ και βρίσκεται σε ισχύ.

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: Ioannina2023 -εγγεγραμμένος σαν: ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΟΡΕΑ May 15, 2020 at 10:21 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

 

Στις 15.04.2020 καταθέσαμε δημόσια τις θέσεις της παράταξής μας επί της πρότασης της Δημοτικής Αρχής. 

http://ioannina2023.gr/press/338-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CF%80%CF%85%CF%81%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1.html

(Συνημμένα θα βρείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf).

Συνοπτικά οι θέσεις μας είναι οι ακόλουθες:

 1. Το Πάρκο Πυρσινέλλα πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο ενός ενοποιημένου σχεδιασμού με το Στρατόπεδο Βελισσαρίου. Η παράταξή μας προτείνει να κινηθεί η διαδικασία παραχώρησης του συνόλου του Στρατοπέδου στην πόλη και να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση της ενοποιημένης αυτής έκτασης. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του ενιαίου χώρου «Στρατόπεδο Βελισσαρίου – Πάρκο Πυρσινέλα» προϋποθέτει μία ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική μελέτη, κατά τα προτεινόμενα στο Ρυθμιστικό Σχέδιο και στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ηπείρου.
 1. Η πρότασή μας έχει κατατεθεί στο πρόγραμμά μας, στις 05 Απριλίου 2019.

 (https://www.ioannina2023.gr/images/axones/3.erga_ypodomon_dhmosios_xoros.pdf & https://www.ioannina2023.gr/images/axones/3_3.2_enopoiisi_gianniotikou_velissariou_protasi.jpeg)

 1. Εάν πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ήταν η σοβαρή αντιμετώπιση της αξιοποίησης του Πάρκου, θα προκαλούσε την διαβούλευση, με τους φορείς της πόλης και με τις δημοτικές παρατάξεις, πριν δοθεί η πολιτική εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσουν στη σύνταξη αυτής της πρωτόλειας πρότασης. Η διαβούλευση στον σωστό χρόνο θα καθόριζε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, τον χαρακτήρα της παρέμβασης. Τοπικός, ως πάρκο γειτονιάς, υπερτοπικός, περιφερειακός ή ευρύτερος;
 2. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, είναι πρόχειρη, αποσπασματική και «λίγο απ’ όλα». Χωρίς όραμα, ουσία και στόχο. Χαρακτηριστικά, λείπουν ουσιώδη και βασικά στοιχεία, όπως:
  1. Η πολεοδομική και σημειολογική διασύνδεση της περιοχής αυτής με την πόλη.
  2. Η ενοποίηση της μελετούμενης περιοχής με τους όμορους ελεύθερους χώρους ώστε να αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα.
  3. Ένας υποτυπώδης προϋπολογισμό των προτεινόμενων εργασιών.
  4. Τα χρηματοδοτικά μέσα που θα αξιοποιηθούν,
  5. Αναφορά στον απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του πάρκου Φορέα Λειτουργίας & Συντήρησης των εγκαταστάσεών.

Εν κατακλείδι, η πρόταση ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα είναι παρωχημένη και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα που διαμορφώνονται ευρωπαϊκά. Δεν αποτελεί βήμα προς το μέλλον. Στην περίπτωση που η Δημοτική Αρχή αποφασίσει να αντιμετωπίσει συνολικά το θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα, θα ανταποκριθούμε, όπως πάντα, στον ρόλο μας, που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη διεκδίκηση της δραστικής βελτίωσης της καθημερινότητας του Δημότη και της ανάδειξης της πόλης.

 

Χρήστης: tee.epirus -εγγεγραμμένος σαν: ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΟΡΕΑ May 15, 2020 at 9:48 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Απόψεις σχετικά με την προς διαβούλευση πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα.(Βλέπε συνημμένο αρχείο).

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: Antigoni -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ May 14, 2020 at 10:42 PM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
1 0 0 0 0 0

Επισυνάπτεται εκτενές έγγραφο με τις αναλυτικές προτάσεις μου σχετικά με την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα.

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: ditsial -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ May 12, 2020 at 1:46 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
1 0 0 0 0 0

Διαβάζοντας τις προτάσεις ανάπλασης του πάρκου θα ήθελα να επισημάνω κάποια ζητήματα προς σκέψη.

Οι αθλητικές δραστηριότητες που προτείνονται θα έχουν αξία αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλη την διάρκεια του χρόνου...Με τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην πόλη μας από Οκτώβριο έως Φεβρουαριο( κυρίως βροχές,ψυχος) οι υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες δεν θα είναι εφικτές...με αποτέλεσμα να υπάρχει και γρηγορη φθορά εγκαταστάσεων αλλά και μη χρήση τους. Τρανό παραδειγμα τα υπάρχοντα γήπεδα τένις που είναι "άχρηστα" επι των πλειστων τους μήνες αυτούς. Άρα θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ( ίσως φούσκα, ίσως εγκαταστάσεις με αναδιπλούμενη οροφη κ.α). Προτείνεται και η στέγαση αναψυντιριων ώστε ακόμα και το χειμώνα να είναι εφικτή η ανάπαυσης από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Η λιμνη και πιθανά ρυάκια όπως και συντριβάνια θα ομορφυνουν την εικόνα του πάρκου καθώς το νερό αποτελεί πηγή ζωής. Φυσικά όχι με την υπάρχουσα μορφή που τα νερά λιμνάζουν και μυρίζουν άσχημα. Ένα συνεχώς ανακυκλώσιμο "δρομος νερού" είναι εφικτος.

 Το πάρκο οφείλει να είναι βασικό κομμάτι και στην ανάδειξη του τουρισμό της πόλης ως πάρκο που οι ξένοι κυρίως τουρίστες θα ζηλεύουν και θα συζητάνε επιστρέφοντας στη χώρα τους. Φράσεις οπως "ειχαν ένα φοβερό πάρκο" θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα.

Συντριβάνι

Χώρος ανάπαυσης

Πάρκο

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: vsoulis -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ May 11, 2020 at 8:55 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
5 0 0 0 0 0

Στο πλαίσιο του γόνιμου διαλόγου για το έργο ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα θα ήθελα, με την ειδικότητα του αρχιτέκτονα, να καταθέσω την άποψη μου σχετικά με τη μελέτη που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης, μαζί με κάποιες προτάσεις, που ίσως βοηθήσουν. Το σχέδιο ανάπλασης, αποτελεί μια προσπάθεια να αποδοθεί ξανά σε χρήση ένας τόπος στενά συνδεδεμένος με την πόλη και τη μνήμη της, αξιοποιώντας με ήπιες επεμβάσεις τα ιδιαίτερα φυσικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του. Η ανάλυση και τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης που έχει προηγηθεί, λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση διακρίνοντας και καταγράφοντας τον φυσικό και υλικό εξοπλισμό του πάρκου και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα. Προβαίνει στο διαχωρισμό τριών τομέων (αναψυχή, αθλητισμός και φυσικό περιβάλλον), προσφέροντας έτσι ένα εύχρηστο εργαλείο για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης. Η μελέτη μάλιστα προχωρά ακόμα περισσότερο ΄΄διαβάζοντας΄΄ την παραπάνω νοηματική διάκριση και στο χώρο, διακρίνοντας τρεις περιοχές-επικράτειες με σαφή και καθορισμένα όρια, στις οποίες κυριαρχεί σαρωτικά η κάθε μια από τις παραπάνω λειτουργίες. Για οικονομία χώρου το κείμενο επισυνάπτεται σε μορφή pdf

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: daskalou_konstantinos -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ May 06, 2020 at 8:11 AM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
0 0 0 0 0 0

Επισυνάπτω εκ νέου πρόταση μας καθώς δεν έχει ανέβει ακόμη στην πλατφόρμα της διαβούλευσης σχετικά μας ανάρτηση(από 04/05/2020). Σημαντική η συμμετοχή όσον το δυνατόν περισσότερων πολιτών και φορέων στη διαδικασία...

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: klepap -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ May 05, 2020 at 1:54 PM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
5 0 0 0 0 0

Ευχάριστη έκπληξη ένοιωσα διαβάζοντας την αρτιότατη ομολογουμένως πρόταση που διαβάσαμε στη διαβούλευση του ΔΙ για το Πάρκο Πυρσινέλλα. Κι αυτό γιατί δεν εμπεριέχει καμία αναφορά σε κοπή δένδρου, πράγμα που δεν είδαμε στην πρόταση που αφορά στο πολύ μικρότερο Πάρκο Λακκωμάτων, όπου θεωρήθηκε θετικό να κοπούν όλα τα δένδρα, κάτι στο οποίο κανένας δημότης δεν συμφωνεί να γίνεται οπουδήποτε.
Κάποιες σκέψεις που ελπίζω μπορεί να βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλο κόστος παρατίθενται παρακάτω :
1. Καθαρισμός – Συντήρηση - Φύλαξη όλου του χώρου (απαιτείται προσωπικό)
2. Οριοθέτηση – επέκταση και καθαρισμός διαδρομών για τρέξιμο – περπάτημα – ποδήλατο (χωρίς ασφαλτόστρωση)
3. Υπαίθρια όργανα γυμναστικής
4. Βελτίωση – συμπλήρωση της υπάρχουσας παιδικής χαράς
5. Η πίστα skateboard δεν ταιριάζει με το χώρο (πολύ μπετόν για την κατασκευή και δεν είναι απαραίτητη τόσο έξω από την πόλη)
6. Πέρα από τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων, μπορεί να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις – συμπληρώσεις, δεν μπορεί όμως ούτε και πρέπει να γίνει το Πάρκο ένα Αθλητικό Κέντρο. Αρκετά κοντά άλλωστε βρίσκεται το Πανηπειρωτικό Στάδιο και υπάρχει η λύση της μελλοντικής αξιοποίησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου.

Όλα αυτά σαν ιδέες για να δώσουν στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι» την παλιά του αίγλη και να το καταστήσουν ένα πόλο έλξης για Γιαννιώτες και επισκέπτες, χωρίς να ξεχνάμε τα βασικά στοιχεία που μας έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε οποιοδήποτε Πάρκο Ευρωπαϊκής πόλης,
που είναι το πράσινο, τα δένδρα, οι ανοιχτοί χώροι και γυναίκες – άνδρες – παιδιά που χαίρονται το φυσικό αυτό περιβάλλον. (εικόνες)

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: vagnes1905 -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ May 04, 2020 at 10:45 PM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
2 0 0 0 0 0

Υποβάλλω στο συνημμένο έγγραφο προτάσεις που κρίνω απαραίτητες να συζητηθούν και να ενταχθούν στο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα.

Click to listen highlighted text!

Χρήστης: klepap -εγγεγραμμένος σαν: ΔΗΜΟΤΗΣ May 04, 2020 at 7:22 PM
Μου Αρέσει!
Μου Αρέσει! Love Haha Wow Sad Angry
2 0 0 0 0 0

Ευχάριστη έκπληξη ένοιωσα διαβάζοντας την αρτιότατη ομολογουμένως πρόταση που διαβάσαμε στη διαβούλευση του ΔΙ για το Πάρκο Πυρσινέλλα. Κι αυτό γιατί δεν εμπεριέχει καμία αναφορά σε κοπή δένδρου, πράγμα που δεν είδαμε στην πρόταση που αφορά στο πολύ μικρότερο Πάρκο Λακκωμάτων, όπου θεωρήθηκε θετικό να κοπούν όλα τα δένδρα, κάτι στο οποίο κανένας δημότης δεν συμφωνεί να γίνεται οπουδήποτε. Κάποιες σκέψεις που μπορεί να βοηθήσουν τους ιθύνοντες προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλο κόστος παρατίθενται παρακάτω : 1. Καθαρισμός – Συντήρηση - Φύλαξη όλου του χώρου (απαιτείται προσωπικό) 2. Οριοθέτηση – επέκταση και καθαρισμός διαδρομών για τρέξιμο – περπάτημα 3. Υπαίθρια όργανα γυμναστικής 4. Βελτίωση – συμπλήρωση της υπάρχουσας παιδικής χαράς 5. Η πίστα skateboard δεν ταιριάζει με το χώρο (πολύ μπετόν για την κατασκευή και δεν είναι απαραίτητη τόσο έξω από την πόλη) 6. Πέρα από τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων, μπορεί να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις – συμπληρώσεις, δεν μπορεί όμως ούτε και πρέπει να γίνει το Πάρκο ένα Αθλητικό Κέντρο. Αρκετά κοντά άλλωστε βρίσκεται το Πανηπειρωτικό και υπάρχει η λύση της μελλοντικής αξιοποίησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Όλα αυτά σαν ιδέες για να δώσουν στο «Γιαννιώτικο Σαλόνι» την παλιά του αίγλη και να το καταστήσουν ένα πόλο έλξης για Γιαννιώτες και επισκέπτες, χωρίς να ξεχνάμε τα βασικά στοιχεία που μας έρχονται στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε οποιοδήποτε Πάρκο Ευρωπαϊκής πόλης, που είναι το πράσινο, τα δένδρα, οι ανοιχτοί χώροι και γυναίκες – άνδρες – παιδιά που χαίρονται το φυσικό αυτό περιβάλλον.

Click to listen highlighted text!

Παρακαλώ συνδεθείτε για να υποβάλλετε το σχόλιο σας.

TI EINAI

Στόχος την πλατφόρμας διαβούλευσης είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να*εξετάσουν* προσεκτικά, να *ζητήσουν*, να *αξιολογήσουν* εναλλακτικές πολιτικές, να *προτείνουν* πιο πρόσφορες λύσεις και να *αντιπαρατίθενται* με τεκμηριωμένα επιχειρήματα κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή έργων και πολιτικών.
Μπορείτε να υποβάλετε τις προτάσεις σας με μια απο τις παρακάτω επιλογές:

hashtags:

#simmetoxikos_ioannina

#ioannina #diavouleusi_ioannina

#thisisepirus

Back to Top
Show Buttons
Hide Buttons
Click to listen highlighted text!